Meteen naar de inhoud

Baby’s

In de praktijk zien we baby’s met allerhande vragen en problemen. De meest voorkomende zijn baby’s met een voorkeurshouding en baby’s met een afplatting van de schedel.

Baby's met een voorkeurshouding

Onderzoek, advies en behandeling van baby’s met een voorkeurshouding en afplatting van hun hoofd is een van onze specialisaties. Alle kinderfysiotherapeuten in de praktijk hebben hiervoor alle workshops bij EKWIP gedaan. Na afronding van de laatste workshop mogen wij ons specialist in het behandelen van baby’s noemen.

Onderzoek

Na aanmelding zal een van ons uw kind onderzoeken om de oorzaak en ernst van de voorkeurshouding vast te stellen. het onderzoek bestaan uit een vraaggesprek, lichamelijk observatie waarbij het motorisch functioneren wordt vastgelegd en aanvullend onderzoek bij o.a. de wervelkolom en de heupen worden nagekeken.  Aanvullen kan de plagiocephalometrie (PCM) plaatsvinden om de vervorming van de schedel vast te leggen.

Plagiocephalometrie (PCM)

Plagiocephalometrie (PCM) is een recent ontwikkelde, betrouwbaren en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van de plagiocephalie (scheve afplatting) en de brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde) in maat en getal worden vastgelegd. Tijdens het onderzoek wordt d.m.v. een thermoplastisch bandje een afdruk van de schedel gemaakt. De getallen die uit de meting komen geven weer hoe scheef of hoe plat het hoofd is. Veranderingen (beter of slechter) worden duidelijk. De PCM helpt bij het stellen van een juiste diagnose: wat is de oorzaak van de schedelvervorming? Ook kunnen we de ontwikkeling van de vervorming goed volgen.

Behandeling

De behandeling van baby’s met een voorkeurshouding bestaat met  namen uit adviezen aan ouders over positionering en hantering, bij voorbeeld: hoe leg ik mijn baby in bed, in de box, hoe verschoon ik mijn baby en hoe voed ik hem, in welke houding? Indien nodig wordt er ook met uw kind geoefend.

Dragen

Dragen van je baby: heerlijk! of juist niet?? Gedragen worden is de natuur van baby’s, vaak vinden ze het heerlijk. Dragen geeft rust bij onrustige (huil-)baby’s, zorgt dat een hoofdje minder makkelijk plat wordt of juist kan herstellen en kan soms een oplossing zijn bij heupproblemen.

Als je graag wilt dragen en  het lukt niet, dan kunnen we je helpen. Vaak heb je nog niet de juist soort draagdoek of drager gevonden of werkt een andere manier voor jullie beter. Wij zijn draagconsulent én kinderfysiotherapeut. En kunnen je daarom helpen juist als het niet lukt. Ook als je baby bijvoorbeeld te vroeg geboren is, sondevoeding krijgt, heupproblemen heeft etc. Je kunt bij ons terecht voor een los draagconsult of als onderdeel van een behandeling.

Achtergrondinformatie

Om wiegendood te voorkomen is sinds begin jaren ’90 het advies om baby’s alleen op de rug te laten slapen. Tegen wiegendood is dit heel effectief, maar het gevolg is dat veel meer baby’s een voorkeurshouding ontwikkelen. We spreken over een voorkeurshouding als een baby:

  1. Driekwart van de tijd zijn hoofd naar een zijde gedraaid heeft.

  2. onvoldoende volgt met ogen en hoofd naar de andere zijde.

  3. een normale beweeglijkheid van de nek heeft.

Een voorkeurshouding heeft als gevolg dat het hoofd van een kind scheef kan groeien. Dit is zichtbaar aan het hoofd, scheefstand van de oren en een asymmetrisch gezicht. Een voorkeurshouding in de 1e 7 weken na de geboorte gaat vaak spontaan over. De voorkeurshouding is dan ontstaan door de manier waarop een baby in de buik zat. Is de voorkeurshouding na 7 weken niet verdwenen of ontstaat deze na 7 weken, dan is interventie door een kinderfysiotherapeut op zijn plaats. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat behandeling en advisering door een kinderfysiotherapeut effectief is om een voorkeurshouding te voorkomen of verminderen, waardoor scheefgroei van het hoofd voorkomen kan worden of verminderd. Bij start van de behandeling op een leeftijd tussen 7 weken en 3 maanden is de voorkeurshouding na 2 tot 3 weken vaak geheel verdwenen, waarna de vorm van het hoofd zal herstellen. Bij 95% van de gevallen wordt een zeer ernstige plagiocephalie en daarmee behandeling d.m.v. helmredressie voorkomen. In een uitzonderlijk geval heeft de voorkeurshouding een andere oorzaak. Dit zal blijken na kinderfysiotherapeutisch onderzoek