Leren schrijven begint al vroeg. Hele jonge kinderen pakken al een potlood vast en zetten een streep. Ze ontdekken dat je een tekening kunt maken. Vooral in de kleuterklas ontwikkelt deze vaardigheid zich verder: kleuters pakken steeds beter een potlood vast, kunnen steeds beter kleuren en tekenen.
De meeste kinderen ontwikkelen deze vaardigheden vanzelf mits ze potlood en papier aangeboden krijgen. Meestal zijn kinderen rond hun 6e, als ze naar groep 3 gaan en leren schrijven klaar voor schrijven: de motorische vaardigheden zijn voldoende: ze hebben een goede pengreep, kunnen doseren in druk en gecontroleerd tekenen. Dat is de basis om letters te leren schrijven.
Letters leren schrijven is een complexe vaardigheid die veel tijd en herhaling vraagt. Je kunt het vergelijken met sporten. Om een bal in het doel te kunnen schieten moet je het heel vaak oefenen!
Wanneer moet je iets doen?
Tot ongeveer 5 jaar doe je als ouder en leerkracht niets anders dan een kind vaak potlood en papier te geven. Dat mag ook wasco zijn, krijft, verf of een pen. Veel ervaring opdoen is nodig om de ontwikkeling te stimuleren. Heb geen commentaar op hoe een kind het doet, corrigeer niet. Ervaring is belangrijk, dan komt de ontwikkeling meestal vanzelf. Vind je kind het niet leuk? Probeer te varieren in wat je doet. Als je het vaker doet kun je het beter en wordt het vaak ook leuker. Iedere streep op papier is winst, dus prijs je kind voor alles wat hij doet!
Als een kind naar groep 3 gaat , begint het leren schrijven. Als de pengreep, handbewegingen of vaardigheden te wensen over laten, zien wij kinderen het liefste halverwege groep 2. Dan hebben we alle tijd om deze vaardigheden bij te spijkeren en het kind klaar te stomen voor groep 3. Twijfel je of je kind klaar is voor groep 3 (wat schrijven betreft)? In de praktijk hebben we tools om te kijken of de vaardigheden goed genoeg zijn.
In groep 3 is het belangrijk dat kinderen de letters goed aanleren. Sommige kinderen kunnen dit als ze een letter 5 keer geoefend hebben, anderen moeten het 100 keer doen. Schrijfmethodes gaan best snel, geven weinig ruimte voor oefening en herhaling. Heb jij een kind wat meer oefening nodig heeft (en daar is niets mis mee), laat ons jullie helpen. Grijp op tijd in. Met tijdig extra en gericht oefenen scheelt dat later een hoop frustratie. Want vastlopen in het schrijven is niet leuk. Je houdt het tempo niet bij en maakt fouten omdat je handschrift slecht leesbaar wordt.
