Meteen naar de inhoud

Orthopedie

Kinderfysiotherapie bij orthopedische klachten is voor kinderen met aangeboren of verkregen problemen van botten, spieren en gewrichten. Sommige problemen zijn bij de geboorte al aanwezig, zoals bijvoorbeeld een klomp- of holvoet (dit is een standsafwijking van de voeten). Veelal ontstaan blessures pas later in de ontwikkeling  of zijn het  gevolg van een trauma.    

Veel voorkomende problemen bij kinderen met orthopedische klachten is veel vallen/struikelen, een vreemd looppatroon (op de tenen lopen, met de voeten naar binnen of buiten lopen), vaak zwikken door de enkel(s), pijn bij of na het sporten, verkeerde zit- en/of stahouding en pijn aan de armen of benen na een operatie of trauma, b.v. een botbreuk of een verzwikte enkel.

Het kan ook zijn dat een specialist een diagnose heeft gesteld. De volgende diagnoses worden vaak door een kinderfysiotherapeut behandeld:

  • Scoliose: Dit is een zijdelingse verkromming van de rug, waardoor 1 of 2 bochten ontstaan 
  • Ziekte van Perthes (Morbus Legg-Calvé-Perthes): heupafwijking, waarbij de heupkop een paar keer van vorm verandert tijdens de ziekte
  • Morbus Server: pijnklachten veelal aan de achterzijde van de hiel 
  • Ehlers Danlos: chronische aandoening in de aanleg van het bindweefsel 
 
De kinderfysiotherapeut luistert naar uw verhaal, zal uw kind onderzoeken. Zo gaan jullie samen op zoek naar de oorzaak van het probleem. Er wordt een behandelplan gemaakt om het probleem op te lossen, zodat uw kind zonder pijn en problemen verder kan.